Apollo kommer till Northern Light Pride

Han är i dag 46-år och pratar om sig själv som en medelåldersbög som är hungrig och nyfiken på livet. En nyfikenhet som tog Fredrik Apollo Asplund från Värmland till Stockholm, New York, Damaskus och ända till Boden.

Syftet med Northern Light Pride är att Boden ska fortsätta vara en öppen och välkomnande stad. Att belysa vikten av mångfald och alla människors lika värde. I år gästas Northern Light Pride av Fredrik Apollo Asplund som vuxit upp bland fördomar, hat och glåpord. 1990 lämnade han som 17-åring de värmländska skogarna för den exploderande klubbscenen i New York. Där fick han något som följer honom livet ut – nämligen sitt namn.

– Jag var en del av deras klubbkultur och lärde jag mig att de flesta hade alias när de var ute. De coola klubbkidsen hade artistnamn som ”Jenny Talia, Ernie the Peedrinker och Ru Paul.” Jag tog namnet Apollo för att jag tyckte det passade mig. Jag ville vara gudalik, säger Fredrik Apollo Asplund och skrattar.

Under rubriken Professor Bög gjorde han en serie radioreportage för P3 om sexualitet och identitet i Libanon. Han har även under artistnamnet A of Arabia rapporterat inifrån den dolda och förbjudna gayvärlden i Syrien.

– En otroligt lärorik period. Jag fick framför allt fejsa mina egna fördomar över hur jag trodde att gaylivet skulle vara. Ett gayliv som var och är mycket mer pulserande än vad jag trodde.

Dansen är något som alltid funnits i Fredrik Apollo Asplund liv. Det har haft stor betydelse.

– Ja verkligen. Man kan säga att det var mitt första språk, säger han.

I dag är han aktuell med sin självbiografi ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus” där det viktigaste budskapet är att aldrig ge upp.

– Man måste våga vara nyfiken. Aldrig ge upp och ALLTID lita på godhet från en främling, säger Fredrik Apollo Asplund.

 

Fredrik Apollo Asplund föreläser om sin livsresa och självbiografi på Northern Light Pride lördag eftermiddag 30 mars. Du träffar honom också som DJ på Pridefesten lördag kväll på Bodensia.


FacebookTwitterEmailLinkedIn